Translate

четвер, 20 серпня 2015 р.


В серпні місяці виповнилося 90 років Марії Кирилівні Шевченко. Марія Кирилівна прекрасна жінка, повна снаги, енергії і бажання робити добро, голова сільської ветеранської організації, справжній патріот не лише своєї рідної Соболівки, а й всієї Тепличчини.
 

Народилася М.К.Шевченко в багатодітній селянській родині. Господарювали, мали землю, садок, коней, вівці.

Батько – Кирило Петрович Капуша, унтер-офіцер Царської армії, Кавалер чотирьох Георгіївських Хрестів.

Марія Кирилівна закінчила 8 класів Соболівської середньої школи, коли розпочалась війна. Чотири брати пішли на фронт, додому повернулися тільки двоє. В роки війни трудилася, де доводилось: на перевалці, комірником на нафтобазі Соболівської МТС, звідки в 1944 році , після звільнення Тепличчини, була направлена на навчання в Бердичівську школу бухгалтерів, в 1945 році за розподіленням поїхала на роботу в Тернопільську область, на Денисівську МТС.

В 1946 році одружилася, переїхала жити на Тепличчину, в сім’ї народилося троє дітей. Маючи потяг до знань, Марія Кирилівна вирішила підвищити свою кваліфікацію і пішла навчатися в Соболівську вечірню школу.

Після закінчення школи вступила до Уманського сільськогосподарського інституту і отримала диплом  вченого агронома.

З 1956 року Марія Кирилівна розпочала свою трудову діяльність в радгоспі Соболівського цукрокомбінату, директором якого була Марія Петрівна Черкасова.

М.К.Шевченко весь час брала активну в громадському житті села, працювала для своїх земляків, була головою товариського суду, головою земельної комісії села, головою комісії з питань сільського господарства та оплати праці, дев’ять скликань обиралась депутатом Соболівської сільської ради.

За ініціативою Марії Кирилівни та місцевого краєзнавця Івана Карповича Фурдика в 2004 році було побудовано пам’ятний знак  жертвам Голодомору та політичних репресій.
 

         За її сприянням була здійснена значна робота зі збору відомостей про своїх земляків-фронтовиків, партизанів та підпільників Великої Вітчизняної війни і формування поіменних списків. Тож Марія Кирилівна сама здійснила поїздку у м. Київ з метою відвідин Центрального військового архіву. Вона навіть не сподівалась на такий вдалий візит до архіву, після якого її «фонд» поповнився цінними архівними документами-копіями двох книг з прізвищами тепличан .

         Наступною своєю місією Марія Кирилівна вважає занесення на сільську меморіальну стелу прізвищ тих, чиї імена з певних причин там немає.

Також має на меті М.К.Шевченко встановити пам’ятний знак у Соболівці на місці розстріляних 17 заручників. Поки ж там стоїть один хрест.

         За її сприянням вийшла книга про голодомор 1932-1933 рр. в Україні, зокрема , із свідченнями очевидців з Теплицького району – мешканців Соболівки, Орлівки, Побірки та інших населених пунктів.

         В столиці Франції місті Парижі відбулася прем’єра давно очікуваного тепличанами фільму про голодомор в Україні, знятого французькими документалістами під керівництвом режисера Бенедікт Банет, який згодом, зі слів Філіпа Наумяка, буде показаний і на Вінниччині. У зйомках фільму активну участь приймали свідки Голодомору, жителі села Соболівка, серед них один із головних свідків – Марія Кирилівна Шевченко та краєзнавець села Іван Карпович Фурдик.

         В Соболівському Будинку культури з нагоди 90 річчя Марії Кирилівни Шевченко працівниками культури проведений вечір-портрет «Дорогою мого життя ,  в сільській бібліотеці оформлено перегляд літератури.