Translate

середу, 11 травня 2016 р.


Напередодні святкування 71-ї річниці Великої Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років, 6 травня 2016 року в с.Соболівка відбулося урочисте відкриття пам’ятного знаку  жертвам окупаційного періоду – 18 мирних жителів, розстріляних німецько-фашистськими загарбниками 28 лютого 1943 року. Пам’ятний знак встановлений на місці розстрілу.



Авторами  та розробниками пам’ятної плити  були  Фурдик І.К., Червоний А.О., Бичок М.О. та Шевченко М.К. на ній зображено жмут колосків жита, як знак життя родини-громади, але 17 колосків обрізано і їх зерно розсипане, як діти які вже не народяться та один колосок 18-тий чудом залишився живим.  Ця плита виготовлялася в м. Кривий Ріг, де проживає внучка одного із розстріляних Вовка Матвія Федоровича, Ковальчук Галина Олександрівна, яка стала головним спонсором по замовленню та доставці  плити до села.

Оформлення та встановлення пам’ятної стели взяли на себе виконком Соболівської сільської ради. Право відкрити стелу   надали очевидцю цих подій, голові ветеранської організації та головному ініціатору Шевченко М.К.., яка розповіла про чорні дні фашистської окупації, що вкарбувались їй на все життя як страшні спогади дитинства.

 Також прозвучали виступи голови села Асауленко В.П. та учнів школи, які поклали вінки та квіти до пам’ятника. 
 


 По закінченню заходу було освячено пам’ятну стелу та прочитано спільну молитву на помин душ, яку провів о. Герман. Тут біль і тут поклик до совісті нащадків, які повинні берегти пам’ять, аби ніколи війна не ступила на нашу Вітчизну.
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар